Apulanta: 1990-luvun sukupolven suosikki

Apulanta on ollut oikea nuorten suosikki 2000-luvun alussa – ja syystäkin. Melkein jokaiselta koululaiselta löytyi ainakin yksi Apulanta-vihko, huoneen seinään tai oveen oli kiinnitetty juliste, ja koulujen käytävien melu oli täynnä sitaatteja bändin lauluista. Vaikka yhtyeen jäsenet kokoontuivat ensimmäistä kertaa Apulanta-nimellä jo vuonna 1991, heidän oikea läpimurto suureen yleisöön tapahtui vasta vuonna 1996, ja sitä ennen porukan kehittyminen musiikkia tekevänä kollektiivina on ollut melko raskasta – taiteellisessa merkityksessä. Mikä tekee Apulannan hieman muita suomalaisia bändejä erilaiseksi? Sanoitus on sekä suomen- että englanninkielistä, kun muut vastaavien tyylien muusikot suosivat englantia.

Kun Nuoret Etsivät Itseään

Alku tapahtui pienessä ja hiljaisessa Heinolassa, josta tuskin muistaa muuta kuin uimarannan. Kaksi nuorta kitaristia, Antti Lautala ja Toni Wirtanen, olivat tekemässä ensimmäisiä askeleitaan death-metalin soiton parissa ja musiikki kaipasi rumpalia, kun Sipe Santapukki liittyi siinä roolissa projektiin. Vuonna 1992 saatiin houkuteltua basistikin: tuleva jenkkiläinen lasten hammaslääkäri Amanda Ashley oli silloin vaihto-oppilaana Suomessa ja ehti osallistua Apulannan elämään sekä basson soitolla että Silmämuna-biisin sanoituksella. Amandan palattua Yhdysvaltoihin vuonna 1993 hänen tilalle tuli Tuukka Temonen, jonka perheessä hän Suomi-opiskelun aikana asusteli ja joka pysyi bändin basistina vuoteen 2005 saakka. Kokoonpanoa voisi silloin pitää jo valmiina, mutta yllättäen jo vuonna 1994, kahden ensimmäisen EP:n julkaisun jälkeen, Lautala ilmoitti eroavansa yhtyeestä tyylisyistä: hän halusi pysyä alussa soitetun hevi-musiikin tyylissä, kun muut olivat jo pikku hiljaa kallistumassa popin suuntaan. Ensimmäinen Apulannan pitkäsoitto syntyikin näin vain kolmen muusikon toteuttamana vuonna 1995, minkä jälkeen porukka oli jo miettimässä yhtyeen hajottamista odotettua huonomman menestyksen takia, mutta teki vielä yhden yrityksen – ja onnistui. Samana vuonna julkaistu EP oli jo varmempaa punk rockia, ja sen sisältämä ”Mitä kuuluu” -biisi on kasvanut oikeaksi hitiksi ja potkuksi jatkaa toimintaa. Vielä vuoden kuluttua bändi tuli vihdoin viimein kuuluisaksi kulta-albumin Ehjä myötä.

Kun Nuoret Etsivät Itseään

Kehitystä Ja Jatkoa

Vuosituhannen vaihdetta lähemmäs Apulannan tyyli muuttui rauhallisemmaksi ja melodisemmaksi kääntyen punk rockista alternativen suuntaan. Albumi nimeltään Aivan kuin kaikki muutkin keräsi valtavasti suosiota, vaikka syntyikin yhtyeen kriisin ja sisäisten riitojen aikana, jolloin jäsenillä oli aikamoisia erimielisyyksiä näkemyksistään. Kaksi vuotta sen jälkeen, vuonna 2000, ilmestyi jo eri tyylinen albumi Plastik, jonka äänittämiseen uskallettiin käyttää jo ulkopuolista tuottajaa, kun aiemmat nauhoitukset hoituivat Tehosekoittimen ja Apulannan omalla vuonna 2008 toiminnan lopettaneella Levy-yhtiöllä. Plastik menestyi yllättävän hyvin ja oli tuonut Apulannan pojille riittävästi innokkuutta luomaan platinalevyä: vuonna 2001 julkaistu Heinola 10 -albumi on edellisiä raskaampi, sen musiikissa käytetään jo 7-kielistä kitaraa ja 5-kielistä bassoa, ja sen tuore ja raikas tyyli on siirtynyt seuraavaankin Hiekka-nimiseen platinaa myyneeseen albumiin. Rumpalin olkapääleikkauksen jälkeen Apulanta julkaisi viimeisen EP:n alkuperäisellä kokoonpanollaan.

Kehitystä Ja Jatkoa

Tuukka Temonen, joka oli hankkinut kokemusta musiikkivideoiden ohjaamisessa sekä omasta että muiden bändeistä jo vuodesta 1995, ilmoitti siirtyvänsä videoalalle kokonaan. Sanottakoon, että se on ollut ihan järkevä päätös, sillä sekä ihminen että yhtye kaipaavat aina parempaa kehitystä, ja basisti vaihtuikin bändin vanhaan tuttuun keikkakitaristiin Sami Lehtiseen, joka soitti Apulannassa melkein kymmenen vuotta ennen nykyisen basson ja kontrabasson soittajan Ville Mäkisen liittymistä yhtyeeseen. 2005 oli muutenkin merkittävä vuosi, sillä silloin ilmestyi bändin menestynein levy Kiila ja sen jälkeen alkoi tavallinen rokkielämä: jotain keikkoja, loppuunmyytyjä ja huonommin menestyneitä, erilaista tyylikokeilua, nauhoituksia, tyylin etsimistä ja julkisia uutisia. Pääsemme vielä kuulemaan, jos Apulanta tuo yleisölle jotain täysin erilaista ja uutta tulevaisuudessakin.