Eppu Normaali

Lähes jokainen suomalainen tietää Eppu Normaalin. Kaikki eivät välttämättä muista biisien nimiä tai pidä Eppu Normaalia päivittäisillä soittolistoillaan, mutta kun Tahroja paperilla alkaa soimaan, jokainen laulaa mukana.

Niitä sanoja ei välttämättä muista ihan kokonaan, mutta halu fiilistellä biisiä tulee aina.Eppu Normaali koostuu viidestä jäsenestä: laulajana Martti Syrjä, kitarassa Mikko “Pantse” Syrjä, basistina Sami Ruusukallio, kitarassa Juha Torvinen ja rumpalina toimii Aku Syrjä. Eppu Normaali on soittanut vuodesta 1976 ja vaikka mukaan on mahtunut tyylisuuntamuutoksia, bändi on edelleen huippusuosittu. Eppu Normaalissa ollaan nähty muutoksia kahden jäsenen verran. Alkuvuosina 1976-1979 basistina soitti Mikko Saarela ja hänen jälkeensä bassoon astui Mikko Nevalainen. Nykyinen basisti Sami Ruusukallio aloitti vuonna 1989 ja suurin osa bändin faneista pitää Samia bändin oikeana basistina, ilman sen kummempaa draamaa. Monissa bändeissä fanit eivät ota uusia jäseniä näin helposti vastaan.Yhtyettä kuvataan suomalaiseksi poprock-yhtyeeksi, mutta siinä on aika-ajoin vivahteita muistakin genreistä. Eppu Normaalia voidaan kutsua myös suomirock- tai aikuisrock-yhtyeeksi. Monipuolinen ja lahjakas tekijäkaarti ei siis sulkeudu yhden genren rajoihin, vaan antaa mennä sen mukaan, mikä tuntuu hyvältä. Sanotaan, että Eppu Normaalin parasta aikaa on ollut 1980-luku. Silloin lyhyellä aikavälillä bändi julkaisi kolme todella menestyksekästä albumia, jotka sisälsivät muun muassa hitit “Nyt reppuni jupiset, riimisi rupiset”, “Vuonna ’85” ja ”Joka päivä ja joka ikinen yö”.

EppuPopedaNormaali

Popeda ja Eppu Normaali ovat perustettu samoihin aikoihin. Kun molemmat yhtyeet juhlivat kymmenettä vuottaan, he päättivät perustaa väliaikaisesti EppuPopedaNormaali-nimisen kokoonpanon levytysstudiossa. Tämä kaikki tapahtui vuonna 1987. Yhteistyöstä tuli single “20 vuotta sikana / Hyvä kankkunen”, josta tuli Suomen ensimmäinen CD-single, vaikka elettiinkin vielä vinyyliaikaa. Molemmat bändit tekivät siis merkittävää historiaa. Yhteisiä keikkojakin tuli tehtyä, mutta melko lyhyen aikaa. Tämän jälkeen Eppu Normaali nautti välivuodesta. 1980-luvulla oli jo bändin osalta tapahtunut paljon, joten välivuosi oli lähes odotettavissa. Välivuosi ei kuitenkaan venähtänyt, vaan yhtye julkaisi heti seuraavana vuonna Imperiumin vastaiskulle-nimisen levyn.

Nykyinen Eppu Normaali

1990-luvulla ehdittiin jo säikähtää, että yhtye olisi lopettanut toimintansa. Vuosina 1994-2003 ei tullut ainuttakaan alkuperäisjulkaisua, vaan sinä aikana julkaistiin merkittävä määrä aikaisempaa tuotantoa muun muassa niin kokoelmalevyn, livelevyn, kuin myös juhlapainoksen myötä. Välivuosiin mahtui myös sivuprojekteja, jotka entisestään lisäsivät vettä myllyyn juoruihin liittyen. Juorut lytättiin kuitenkin tehokkaasti vuonna 2004, kun yhtyeeltä ilmestyi uusi single, “Suolaista sadetta”. Paluu tapahtui mahtipontisesti, sillä singlen julkistamisen jälkeen Tampereen Ratinan stadion myytiin loppuun ja Eppu Normaali esiintyi 30 000 ihmiselle.

Loppuvuonna ilmestyi uusi albumi, Sadan vuoden päästäkin, ja Eppu Normaali oli taas huipulla. Listojen kärkiin päätynyt albumi oli menestys ja siitä julkaistiin vielä lisäksi kolme singleä. Tähän mennessä Eppu Normaali ei ollut tehnyt yhtäkään musiikkivideota. Tämä asia kuitenkin muuttui, kun “Suolaista sadetta” sai musiikkivideon. Kaikki tämä saivat Eppu Normaalin liikkeelle ja heidät nähtiinkin aktiivisesti keikkailemassa. Ensimmäiset kerrat saivat jatkoa, kun bändin ensimmäinen akustinen keikka järjestettiin 2005. Vuonna 2006 yhtye teki jälleen uutta – 30. juhlavuoden kunniaksi julkaistiin alastonkalenteri. Vanhat konkarit onnistuvat aina uudelleen yllättämään faninsa.Yhtyeestä tehtiin myös dokumenttielokuva, joka näki ensi-iltansa vuoden 2016 lopussa. Elokuvan nimeksi tuli “Eput” ja 40-vuotista taivalta kunnioitettiin elokuvan lisäksi muun muassa valokuvanäyttelyllä ja uudella kirjalla. Ratina Stadion myytiin jälleen loppuun, kun juhlakeikka järjestettiin ja 30 000 ihmistä täyttivät stadionin. Eppu Normaali on siis erottamaton osa suomalaista musiikkikulttuuria, sekä heitä tullaan aina pitämään jopa tietynlaisessa kulttiasemassa. Pitkään toiminut yhtye saattaa pitää välivuosia ja taukoja, mutta Eput eivät koskaan poistu fanien sydämistä.