Haluttiin tarjota jotain erikoista: apocalyptica

Tänään Apocalyptica tunnetaan metallia soittavana yhtyeenä, jonka soittimia ovat vain sellot ja rummut. Yhtye on suosittu koko maailmalla, ja alkuperäinen menestys tuli muusikoiden soittamien kuuluisten thrash metal -bändien hittien cover-versioiden myötä, joiden soittamista Apocalyptica harrasti päätoimisesti aina vuoteen 2000 saakka. Sen jälkeen suunta muuttui, ja tämän päivän Apocalyptican hitteihin kuuluvat sekä metalliklassikoiden coverit että itse sävelletyt musiikkiteokset.

Juuri Ideassa

Kaikki alkoi jo vuonna 1993, jolloin Apocalyptican alkuperäinen kokoonpano opiskeli musiikkiyliopistossa ja kaikki neljä sellistiä olivat heavy metalin hyviä ystäviä. He tapasivat useita kertoja musiikkileireissä, ja ennen Metallican saapumista poikien sellojen kielille he kokeilivat jo kaikenlaisia temppuja, muun muassa Jimi Hendrixin musiikin soittamista parilla tai kolmella sellolla. Idea soittaa Metallicaa selloilla ei siis ollut mikään yllättävä, ja kesällä 1993 muusikot olivat suunnittelemassa ohjelmaa eräistä leiriä varten haluten tarjota jotain todella erikoista. Siitä se lähti: klassisen musiikkikoulutuksen käyneet kuuntelijatkin innostuivat selloilla soitetuista metallikappaleista, ja vastaavia kokeiluja oli päätetty jatkaa. Pari kertaa sama ohjelma oli soitettu opiskelupaikan salissa ja sen jälkeen jo oikeaksi yhtyeeksi muodostunut Apocalyptica siirtyi Helsingin rokkiklubeihin. Yhtyeen nimi pitää sisällään sanat ”apokalypsis” ja ”Metallica”. Vuodesta 1995 lähtien bändi tekee jo isompia keikkoja ja vuoden päästä katsojamäärä ylettyy 50 tuhanteen.

Juuri Ideassa

Coverien Aikaa

Ensimmäinen albumi ehdittiin äänittää jo vuonna 1996 ja se sisälsi vain Metallican kappaleita, mistä albumin yksinkertainen nimi heti rehellisesti kertoi: Apocalyptica Plays Metallica by Four Cellos. Vuoden aikana myytyjen levyjen määrä on 250 tuhatta. Kaksi albumin kappaletta löysivät paikkansa myös yhdysvaltalaisesta elokuvasta Your Friends and Neighbours. Seuraava albumi julkaistiin vasta vuonna 1998, ja siihen pääsi Metallican, Sepulturan, Panteran ja Faith no Moren kappaleiden coverien lisäksi myös yhtyeen omia kappaleita, joiden säveltäjänä toimi Eicca Toppinen. Tämä Inquisition Symphony -niminen levy oli huikeaa menestystä, ja se roikkuikin Suomen TOP10 myydyimpien listoilla jonkun aikaa. Vielä kahden vuoden aikana Apocalyptica osallistui erilaisiin projekteihin muiden muusikoiden ja bändien kanssa ja esiintyi myös erilaisilla keikoilla niin itsenäisesti kuin yhteistyönäkin. Opiskelut ja työt jäivät kokonaan varjoon ja yhtyeen jäsenet lähtivät kiertueelle, johon kuuluivat Kreikka, Bulgaria, Meksiko, Liettua, Puola ja monia muita maita. Kesällä 1999 he esiintyivät Hollannin Eindhovenissa 30 000 katsojan edessä Dynamo Open Air -festivaalin raameissa, ja vuonna 2000 kävivät soittamassa myös Pietarissa ja Moskovassa.

Coverien Aikaa

Oman Musiikin Kehittämistä

Kolmas Apocalyptican levy on nimeltään Cult, ja se muutti kaiken. Sen äänityksen aikana oli välillä käytetty samanaikaisesti jopa 80 selloa ja siinä ei ollut kuin kaksi coveria: loput kappaleet olivat Eiccan säveltämiä. Siitä lähti jo tavanomaiseksi koettu menestyvän bändin elämä, johon kuuluu uusia julkaisuja, erimielisyyksiä yhtyeen jäsenten välillä, muusikoiden lähtöjä ja tuloja ja ennen kaikkea uuden musiikin luomista. Apocalyptica on siinä mielessä erikoinen, että on tehnyt yhteistyötä uskomattoman monen bändin kanssa ja jatkaa sitä tänäkin päivänä: välillä jopa tuntuu, ettei poikien mielikuvitus tahdo loppua koskaan. Meille parempi! Pari pientä faktaa lopuksi: studiossa työskentelyn aikana Apocalypticalla on käytössään mahdottoman kalliita ja hyvin laadukkaita selloja. Keikoissa käytetään halvempia. Ja vielä: Apocalyptica ja Rammsteinin management kävivät kerran oikeudessa 45 000 euron asialla, kun Apocalyptica julkaisi mainosmateriaalia sanoen yleisölle ”featuring Rammstein” sopimatta siitä Rammsteinin managementin kanssa. Kuka olisi osannut arvata, että itse Till Lindemannin osallistuminen mainostettavan albumin nauhoitukseen ei anna vielä lupaa käyttää hänen perustamansa bändin nimeä julisteissa? Sitä minäkin.