Harmoniaa tuova finntroll

Finntroll, siis nämä huippuenergistä musiikkia tekevät peikot? Kyllä, tunnen! Milloin on keikka? Lähdetään totta kai! – tämä ei ole mikään ihmedialogi, vaan oikea ja usein sattunut tapaus. Finntrollin keikoille on helppoa ja leppoisaa mennä, ja keikan jälkeen on aina iloisen ja energisen tyhmä olo sekä vähän hullumpi hymy suussa.

Harmoniaa tuova finntroll

Yhtyeen jäsenet sanovat musiikkityylinsä olevan peikkometallia, johon yhdistyvät folk, humppa ja metal ja toimivat kaikki yhdessä mielen yllättävän tehokkaana kohottajana. Tekstit ovat ruotsinkielisiä ja siitä on kehittynyt vielä tänäänkin noudatettava perinne, vaikka yhtyeen ensimmäinen suomenruotsalainen solisti ei olekaan enää maisemissa jo vuodesta 2003 lähtien. Ruotsin kieli kuulostaakin sopivammalta peikko- ja shaman-sanoituksiin kuin pehmeäksi maailmalla kehuttu suomi.

Kun Sattuma Tekee Päätöksen

Alussa olivat vain kitaristi Somnium ja solisti Katla. Katla menetti lauluäänensä sairauteen vuonna 2003 ja Somnium kuoli samana vuonna pudottuaan päihtyneenä Hakaniemen Pitkäsillalta jäälle. Siihen mennessä Finntroll oli jo kuitenkin ehtinyt ikuistaa poikien musiikkisuoritukset Rivfader-nimiselle demolle ja sitä seuranneille albumeille: esikoinen nimeltään Midnattens Widunder ilmestyi vuonna 1999 ja toinen annos uuden tyylistä musiikkia julkaistiin vuonna 2001 nimellä Jaktens Tid. Jälkimmäiseksi mainittu oli merkittävä askel jatkokehitykselle, jota kahden jäsenen menetys oli hieman hidastanut, mutta heidät saatiin nopeasti korvattua uusilla lahjakkailla muusikoilla ja homma jatkui. Vuonna 2004, vaikean Visor om Slutet -albumin jälkeen, oli julkaistu jo neljäs studioalbumi Nattfödd, ja se luotiin aikamoisen värikkäällä kokoonpanolla: vanhat tutut Skrymer, Trollhorn, Beast Dominator ja Tundra sekä uudet jäsenet Routa, joka tuli Somniumin tilalle, ja Katlan alkuperäistä roolia hoitava Wilska. Tässä pitää mainita, että 25-vuotiaan Somniumin tapaturmainen kuolema oli Finntrollille aikamoinen järkytys ja silloin harkittiin jopa yhtyeen hajottamista, mutta kitaristin muiston vuoksi ja hänen vanhempiensa pyynnöstä oli kuitenkin päätetty jatkaa hauskanpitoa musiikin parissa.

Kun Sattuma Tekee Päätöksen

Ei Yhtään Millimetriä Alas

Rehellisesti sanottuna, ihmettelen vieläkin tällaisen bändin menestystä ja olen onnellinen heidän puolesta, sillä harvemmin päästään känni-illassa soitettuja vahinkoja kääntämään tuleviksi hiteiksi ja vielä harvemmin kestetään kahden jäsenen menetys samana vuonna. Ei siis ole mikään ihme, että myös vuonna 2006 menetetyn – siis erimielisyyksien takia erotetun – laulaja Wilskan lähdöstä selvittiin kunnialla ja riitti perua kevään Euroopan kiertue, sillä mistään kiertueesta ei voinut olla puhettakaan ilman solistia. Ja sellainen löytyi samana vuonna ja laulaa Finntrollin ruotsinkielisiä peikkobiisejä tänäänkin, ja hänen lavanimensä on Vreth. Jo sitä seuraavan vuoden alussa julkaistiin seuraava, viides albumi Ur Jordens Djup, jonka sävystä oli tullut edellisiä raskaampi ja jonka luomiseen osallistui vanha tuttavamme Katla tekemällä biisisanoituksia. Levy oli enemmän onnistunut kuin ei, ja sitä seurasi yllättäen parin vuoden keikka- ja julkaisupaussi. Tauon aikana on ehtinyt syntyä riittävästi uutta materiaalia uuden albumin aloitukseen, ja se julkaistiin vuoden 2010 alussa nimellä Nifelvind muuttaen samalla levytysyhtiötä: Spinefarm jäi menneisyyteen ja sen tilalle tuli Century Media Records, jonka kanssa Finntrollin yhteistyö jatkuu edelleen. Tämäkin levy pitää sisällään paljon metallivaikutteisia vivahteita alkuperäistä folk-suuntaa kuitenkin unohtamatta. Tähän päivään asti viimeisenä albumina on pysynyt vuoden 2013 Blodsvept, jonka jälkeen bändiin vaihtui rumpali: Beast Dominatorin tilalle saapui mörkÖ, ja ainakin live-keikoilla hän tuottaa erinomaista soundia – juuri Finntrollin nykyiseen tyyliin sopivaa ja teknisesti erittäin taitavaa. Kävin Finntrollin keikalla ensimmäisen kerran vasta vuonna 2015 Venäjällä järjestettävillä festareilla, join viinaa Skrymerin kanssa ja autoin hänen kantamista aamulla vierashuoneeseensa, ja sanon ihan varmasti: seuraavaan Finntrollin keikkaan mennään ja ilolla.