J. Karjalainen keskittyy tekemään omaa juttuaan

Karjalainen on armoitettu tarinankertoja, jonka kappaleiden sanat ovat koskettaneet suomalaisia vuosikymmenien ajan. Karjalainen on kiertänyt keikkapaikkoja lukemattomissa eri kokoonpanoissa, jotka ovat kuuluneet Suomen suosituimpiin yhtyeisiin aina 1980-luvulta asti. Karjalainen on kiitollinen menestyksestään, mutta suhtautuu siihen nöyrästi. Hän muistuttaa, ettei voi koskaan pitää itsestään selvänä sitä, että yleisö tulee keikoille jatkossakin.

Ura neljällä vuosikymmenellä

Karjalaisen ura alkoi vuonna 1981 bändin J. Karjalainen ja Mustat lasit kanssa. Koko 1980-luvun Karjalainen olikin yksi suomirockin kärkinimistä ja genren edelläkävijä ja kehittäjä. Karjalaisen tavaramerkkinä ovat itsesanoitetut ja sävelletyt kappaleet, joiden tyylilaji on vaihdellut vuosien saatossa paljonkin. Mukaan on mahtunut niin bluesia, folkia, pop-musiikkia, rockia, soulia kuin kantriakin. Karjalaisen kuuluisimpien hittien lista on komea, mutta joukosta löytyvät ainakin Sankarit, Doris, Telepatiaa, Sekaisin, Villejä Lupiineja, Kolme cowboyta, Mies jolle ei koskaan tapahdu mitään ja Hän. Menestys on ollut tasaista läpi vuosikymmenten ja lähes kaikki miehen albumit ovat myyneet ainakin kultalevyn verran.

Omista muistoista syntyy tarinoita muiden tulkittaviksi

Monissa kappaleissaan Karjalainen kertoo omia muistojaan, jotka laulun myötä muuttuvat satumaailmaksi. Karjalainen itse kuvailee lauluja supertodellisuudeksi, sillä niissä sekoittuvat menneisyys ja tulevaisuus aivan omalla logiikallaan. Hän selittää, että vaikka yksityiskohdat pitäisivätkin yksittäisinä paikkansa, yhdessä niistä tulee kuvitelmaa. Esimerkkinä Karjalainen käyttää kappaletta Verinen mies, joka kertoo hänen lapsuusmuistonsa Marjaniemestä. Osa tarinoista on puolestaan yleismaailmallisempia. Karjalainen tykkää laulaa lauluja eletystä elämästä ja näitä tarinoita kuulijat tulkitsevat kukin omista lähtökohdistaan. Esimerkiksi rakkaudesta jokaisella on oma kokemuksensa ja laulua kuunnellessaan hän voi sijoittaa sanoihin kohtia omasta elämästään.

Jukka ja J ovat kaksi eri persoonaa

Karjalainen on esiintyjä, Jukka Karjalainen siviilihenkilö. Vaikka J Karjalainen laulaa Jukan muistoja ja tarinoita, lavalle nousee aina esiintyjä. Yksityisyydestään muusikko on aina ollut tarkka ja hän on halunnut julkisuudessa keskittyä puhumaan pääasiassa musiikistaan. Karjalaisen vaatekaapin sisältöä ei ole nähty aikakauslehtien jutuissa. Jukka Karjalainen on jopa hieman erakkomainen luonteeltaan, vaikka kertookin nauttivansa ihmisten kanssa keskustelemisesta. Lavalla nähdään kuitenkin aivan toinen persoona, jossa ujoudesta ei ole jälkeäkään.

Kappaleiden kirjoittaminen sujuu Karjalaiselta parhaiten ilon ja rentouden kautta. Pakottamalla ei luova prosessi toteudu. Karjalainen nauraa joskus makaavansa kotisohvalla, käskien muiden olla häiritsemättä, sillä nyt hän keskittyy luomaan. Karjalainen korostaa, että ilo ja aitous ovat musiikin peruspilareita. Karjalaista ei voisi vähempää kiinnostaa se, pitääkö joku häntä tarpeeksi rock-uskottavana, mikäli hintana on oman innon tukahduttaminen muiden asettamien odotusten takia.

Oman polun kulkeminen on oikea tie

Karjalainen onkin kokeillut urallaan rohkeasti uusia asioita. Amerikkalaisten kansanlaulujen äänittäminen Lännen-Jukan roolissa vuonna 2006 vaati aivan uudenlaista heittäytymistä, samoin kuin töiden lopettaminen mainostoimistossa. Karjalaiselle nämä ovat olleet tärkeitä etappeja ja hän uskoo, että kokeilematta jättäminen olisi johtanut ennen pitkää katkeruuteen. Kansanmusiikin pariin heittäytyminen poiki myös uusia projekteja, sillä kaksi vuotta myöhemmin Karjalainen julkaisi vielä toisen amerikansuomalaista musiikkia sisältävän levyn ja vuonna 2010 vielä kolmannen. Kolmas levy Polkabilly Rebels onnistui myös nousemaan Suomen virallisen albumilistan kärkipaikalle.

Palkittuja tarinoita ja tulevaisuuden suunnitelmia

Karjalainen on uransa aikana palkittu paitsi levymyynnistä, myös upeista sanoituksistaan. Vuonna 2001 hänelle myönnettiin arvostettu Juha Vainion sanoittajapalkinto ja tämän lisäksi hän on voittanut useita Emma-palkintoja. Vuonna 2013 Karjalaiselle myönnettiin Pro Finlandia-mitali.

Karjalaisen tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu edelleen musiikin tekeminen ja toiveissa siintää vielä ainakin muutama hittibiisi. Muusikko haluaa kertoa avoimesti myös onnellisuudesta ja muistuttaa, että nykymaailmassa onni ei ole itsestäänselvyys. Hän haluaa jatkaa itselleen merkittävien asioiden kertomista, muiden mielipiteistä välittämättä.