Kuuluisia laulajia, jotka löysivät menestyksen TV:n kykyjenetsintäohjelmien kautta

Laulatko suihkussa, samalla kun unelmoit maailman estradeista? Käytkö karaokessa toivoen salaa, että sinut bongattaisiin sieltä tangomarkkinoille? Et ole yksin.

Moni unelmoi menestyksekkäästä urasta laulajana, ehkä jopa Suomen rajojen ulkopuolella. Rohkeimmat osallistuvat ohjelmiin kuten Idols tai Voice of Finland tai X Factor, toivoen että heidät löydetään sieltä. Eikä ihme, sillä yllättävän monen tähden ura on alkanut kykyjenetsinäohjelmasta.

Beyonce

Beyonce on kiistatta tämän hetken mahtavimpia nimiä musiikkibisneksessä – ehkä jopa suurin? Kun Beyonce oli 12-vuotias, tyttöbändi jossa hän esiintyi, nimeltään Girl Tyme, pääsi mukaan erittäin suosittuun Star Hae kykyjenetsintäohjelmaan Yhdysvalloissa. Tytöt eivät vieneet voittoa kotiin, ja Beyonce on myöhemmin todennut laulun olleen huono, mutta ohjelman ansiosta tytöt saivat näkyvyyttä ja kontakteja. Melko pian ohjelman jälkeen oli selvää, että tytöt olivat tosissaan ja heissä oli potentiaalia, joten Beyoncen isä jätti päivätyönsä Xerox-kopiokoneiden myyjänä, ja ryhtyi bändin manageriksi. Muutama vuosi sen jälkeen bändi vaihtoi nimensä uuteen: Destiny’s Child. Loppu on historiaa.

Justin Timberlake

Vaikka hän on edelleen nuori, on Justin Timberlakellä jo pitkä ura takanaan. Hänkin osallistui Star Hae -ohjelmaan 11-vuotiaana nimellä Justin Randall, ja laulamalla kantria. Hän ei voittanut kilpailua, mutta tässäkin tapauksessa ohjelman antama näkyvyys ja kontaktit sinkosivat hänet lähemmäs unelmaa tähteydestä. Hän pääsi 13-vuotiaana nuorille suunnattuun The All New Mickey Mouse Club, joka oli Disneyn tuottama TV-ohjelma. Hänen kanssaan ohjelmaa tähdittivät mm. tuolloin vielä tuntemattomat Britney Spears ja Christina Aguilera, sekä JC Chasez. Muutamaa vuotta myöhemmin Justin Timberlake ja JC Chasez olivat laulajia poikabändissä nimeltä NSYNC, joka nousikin pian listojen kärkeen ja valtavaan suosioon.

Alma

Suomen oma Alma, joka tuli tunnetuksi Idols-kilpailun seitsemännellä tuotantokaudella. Almakaan ei voittanut kilpailua, vaan putosi pois ennen semifinaalia ja tuli viidenneksi. Ohjelman ansiosta hän kuitenkin tutustui kisan tuomarina olleeseen laulaja Sini Sabotageen, ja pääsi hänen keikoilleen tuplaajaksi, joka toistelee avainsanoja ja huudattaa yleisöä. Seuraavana vuonna hänellä oli jo oma suomalainen levytyssopimus, sitä seuraavana vuonna saksalainen levytyssopimus, ja sitä seuraavana jo maailmanlaajuinen levytyssopimus.

Zara Larsson

10-vuotiaasta Zara Larssonista tuli tunnettu kotimaassaan, Ruotsissa, kun hän voitti ruotsalaisen TV-ohjelman “Talang”, joka on versio Britain’s Got Talent –ohjelmasta. Neljä vuotta myöhemmin hän sai levytyssopimuksen, joka poiki Skandinaviassa suositun singlen, ja seuraavana vuonna hänellä oli jo levytyssopimus Yhdysvalloissa.

One Direction

Vuonna 2010 viisi nuorta kävi koelaulussa brittiläistä The X Factor ohjelmaa varten. Heistä kukaan ei päässyt ohjelmassa alkua pidemmälle, mutta Simon Cowell keksi laittaa heidät yhteen. Bändi keksi itselleen nimen One Direction, ja he tulivat kolmanneksi ohjelmassa. Heti ohjelman päätyttyä selvisi, että Cowell oli ottanut pojat musiikkitalliinsa, ja bändistä tuli supersuosittu!

One Direction

Vaikka harva pääsee näihin ohjelmiin, ja vielä harvempi voittaa, niin on sanomattakin selvää että se julkisuus, mitä laulajat näissä ohjelmissa niittävät tuo heidän nimelleen lisää tunnettavuutta. Sen lisäksi he tutustuivat moniin ihmisiin, josta on luonnollisestikin apua uran varrella. Kukaan näistä tähdistä ei ole saavuttanut asemaansa pelkästään ohjelman ansiosta, sillä he kaikki ovat tehneet valtavasti töitä uransa eteen – osa jopa pikkulapsesta saakka. Mutta ohjelma toi heidät ihmisten tietoisuuteen, ja he saivat sitä kautta monia uusia mahdollisuuksia, joita tuskin olisivat saaneet kotikadun karaokebaarissa. Niinpä, jos unelmoi todenteolla urasta musiikin parissa, voikin olla aika tarttua käsisuihkun sijaan oikeaan mikrofoniin ja hakeutua karaokebaarista koelaulantaan, kun Voice of Finland seuraavan kerran etsii kykyjä.