Pelle Miljoona on onnistunut yhdistämään kaksi intohimoaan: musiikin ja kirjoittamisen

Pelle Miljoona kuuluu suomalaisen punkin pioneereihin ja komea ura on jatkunut jo vuosikymmenien ajan, muusikon villitessä yhä uusia sukupolvia. Nyt jo 60 vuoden rajapyykin ohittanut muusikko on työskennellyt niin säveltäjänä, sanoittajana, laulajana, rumpalina, kitaristina, huuliharpistina kuin kirjailijanakin. Ennen muusikonuraansa Pelle Miljoona, eli oikealta nimeltään Petri Tiili, ehti valmistua myös peruskoulun opettajaksi. Mies on elämässään kiertänyt maailman jo useamman kerran ja kirjoittanut matkoiltaan myös kirjoja.

Petri Samuli Tiili syntyi Haminassa vuonna 1955 ja eli melko tavallisen, vaikkakin köyhän lapsuuden. Musiikinkuluttajana poika oli maltillinen, levylautasella pyörivät toisinaan Beatles ja Rolling Stones, mutta musiikkia enemmän kiinnosti jalkapallo. Varsinaisesti musiikki astui kuvioihin vasta lukiossa, jolloin Tiili soitti ensimmäistä kertaa bändissä. Hän olisi halunnut rumpaliksi, mutta päätyi lopulta laulajaksi, muiden bändin jäsenten painostuksesta. Bändi treenasi aikansa, mutta ylioppilaskirjoitusten jälkeen tiet erkanivat. Tili haki Savonlinnaan opiskelemaan opettajaksi, sillä hän ei keksinyt mitä muutakaan tekisi ja halusi joka tapauksessa pois Haminan pieneksi jääneistä piireistä.

Pelle Miljoona kelpasi uskottavaksi punk-nimeksi

Kevään 1977 interrail-matka selvensi lopulta tulevaisuudensuunnitelmia ja toi mukanaan uuden nimen. Tie vei Euroopan läpi ja lopulta Tiili päätyi Englantiin ja Lontooseen, jossa oli valloillaan uusi nuorisoliike, jota kutsuttiin punkiksi. Nyt muusikko kertoo, että saapui Lontooseen hippinä, jonka nimi oli Petri Tiili ja palasi takaisin punkkari Pelle Miljoonana. Nimen inspiraationa toimi nuoruuden idoli, jalkapallolegenda Pelé.

Matkan jälkeen Pelle Miljoona palasi Savonlinnaan, mutta opintoihin keskittymisen sijasta alkoi kasata ympärilleen bändiä. Sopivat soittokaverit löytyivät, demo nauhoitettiin ja tuttu muusikko Dave Lindholm toimitti demon Love Records -levy-yhtiön Atte Blomille. Jo loppuvuodesta uunituore yhtye löytyi studiolta nauhoituksista. Muusikon yhtyekokoonpano sai lopulta nimekseen Pelle Miljoona Oy ja tämän bändin riveissä on nähty mm. Andy McCoy ja Sam Yaffa, ennen Hanoi Rocksin perustamista.

Pelle Miljoona Oy:n suosituimmaksi albumiksi nousi Moottoritie on kuuma, jonka nimikappaletta toivotaan edelleen jokaisella keikalla ja lauletaan tiuhaan tahtiin karaokessa. Uusia albumeja on ilmaantunut 1970-luvun lopulta lähtien lähes vuosittain. Muusikon nykyinen kokoonpano on nimeltään Pelle Miljoona United, jonka kanssa laulaja on tehnyt viimeiset kolme levyä.

Meuhkaamista ja hauskanpitoa

Pelle Miljoona kertoo, ettei punk-räyhäämisen taustalla ollut aluksi sen suurempaa aatetta, nuoret miehet yksinkertaisesti halusivat meuhkata. Oli kuitenkin hieno hetki kuulla oma kappale ensimmäistä kertaa radiosta. Tosin ennen kuin Olen työtön laitettiin soimaan, varoitettiin kuulijoita etukäteen kiroilusta. Muutamassa vuodessa Pelle Miljoonasta kasvoi kuitenkin rock-musiikin ammattilainen, jonka täytyi totutella menestykseen. Punkkarille jättisuosio oli kaksipiippuinen juttu, sillä vaikka suosio tuntui mukavalta, olisi punkkarin periaatteessa pitänyt olla kaikkea tähtikulttuuria vastaan. Nyt artisti kuitenkin toteaa, että julkisuuden ohessa tullut säpinä ei lopulta sopinut hänelle.

Rauhallisempi tahti mahdollisti keskittymisen musiikkiin

Suurimman suosion vuodet kuluivat kuitenkin nopeasti ja Pelle Miljoona Oy hajosi. Pelle Miljoona keskittyi musiikin tekemiseen, kirjoittamiseen ja matkusteluun. Kirjoittaminen oli tuolloin hänen uusi intohimonsa, mutta nyt julkaistuja kirjoja on jo yli kaksikymmentä. Toisaalta samaan aikaan on riittänyt keikkoja.

Nykyään Pelle Miljoona kertoo nauttivansa omaan tahtiin elämisestä ja levyjen tekemisestä hyvällä meiningillä. Rockrientojen sijaan hän viettää yhä enemmän aikaa luonnossa ja kertoo painuvansa petiin ennen puolta yötä. Tekstejä ja kappaleita hän kirjoittaa kuitenkin jatkuvasti ja vakuuttaa, että sanottavaa riittää. Monessa mielessä Pelle Miljoona on saanut tehdä elämässään juuri sitä, mistä eniten nauttii. Eikä hänellä ole aikomustakaan lopettaa.