Punk rockin historia

Punk rockin alkamisen ajankohdasta väitellään usein raivoisasti. Tämä johtuu osittain punk rockin erilaisista määritelmistä, ja osittain sen perustuksista useissa paikoissa.

Punk rockin perusta

Sanaa ”punk rock” käytettiin alun perin kuvaamaan autotallimuusikoita 60-luvulla. Sonicsin kaltaiset bändit aloittelivat ja soittivat ilman musiikillista opetusta ja ilman lauluopetusta, sekä usein myös rajatuilla taidoilla. Heidän oli myös helppo rikkoa kaikkia sääntöjä, koska he eivät tienneet sääntöjä alun alkaenkaan. 60-luvun välissä ja sen loppupuolella Detroitissa havaittiin Stooges ja MC5. Nuo bändit olivat raakoja, rajuja, ja usein myös hyvin poliittisia. Heidän konsertit olivat usein väkivaltaisia tapahtumia ja ne avasivat monien silmät musiikkimaailmaan. The Velvet Underground on seuraava palanen tässä palapelissä. The Velvet Underground, jota hallinnoi Andy Warhol, tuotti musiikkia, joka usein rajoittui pelkkään meluun. He siis käytännössä laajensivat musiikin määritelmiä itse sitä ymmärtämättä. Lopullinen ensisijainen vaikutus löytyy glam rockin perustuksista. Taiteilijat kuten David Bowie ja New York Dolls pukeutuivat tyrmistyttävästi, elivät liioitellusti ja tuottivat törkeää rock’n’rollia. Glam päätyi jakamaan vaikutusvaltansa, jaottamalla osasiaan hard rockiin, ”hair metaliin” ja punk rockiin.

New York: Ensimmäinen punk rock -skene

Ensimmäinen konkreettinen punk-rock -skene ilmestyi 70-luvun puolivälissä New Yorkissa. Bändit kuten the Ramones, Wayne County, Johnny Thunders & the Heartbreakers, Blondie ja the Talking Heads soittivat säännöllisesti Boweryn alueella, erityisesti legendaarisessa CBGB-klubissa. Nämä bändit yhdistettiin niiden sijainnin, toveruuden ja yhteisten musiikillisten vaikutusten myötä. He kaikki kehittivät omia tyylejään, ja monet siirtyivät punk rockista pois muille vesille.

Samaan aikaan lammikon toisella puolen

Englannin punk-skenessä oli poliittisia ja taloudellisia juuria. YK:n talous oli huonossa kunnossa, ja työttömyysaste oli kaikkien aikojen korkein. Englannin nuoret olivat vihaisia, kapinallisia ja työttömiä. Heillä oli vahvat mielipiteet ja paljon vapaa-aikaa.

Punk rockin historia

Siellä punk-muodin alku, kuten tiedämme, syntyi, ja se keskittyi yhteen myymälään. Kauppa oli nimeltään SEX, ja sen omisti Malcolm McClaren.

Kuvioihin astuu The Bromley Contingent

Sex Pistolsin fanien joukossa oli joukko hävyttömiä nuoria punkkareita, jotka tunnetaan nimellä Bromley Contingent, jonka he saivat kotiseutunsa nimen mukaan. He olivat aina ensimmäisinä Sex Pistolsin keikoilla ja tajusivat nopeasti, että he voisivat tehdä samaa itsekin. Vuoden kuluessa Bromleys oli muodostanut suuren osan Lontoon punk-skenestä, mukaan lukien The Clash, The Slits, Siouxsie & the Banshees, Generation X (solistina nuori Billy Idol) ja X-Ray Spex. Brittiläinen punk-skene oli nyt täydessä vauhdissa.

Punk rockin räjähtäminen

70-luvun lopulla punk oli päättänyt alkunsa ja oli syntynyt kiinteänä musiikkivoimana. Suosionsa kasvun myötä punk alkoi jakautua lukuisiin alaryhmiin. Uudet muusikot omaksuivat DIY-liikkeen ja alkoivat luomaan omia yksittäisiä skenejä erityisillä soundeilla.

Filosofia

Punk-rockin ensimmäinen aalto oli “aggressiivisen moderni” ja erosi aikaisemmin tulleesta aallosta. Ramonesin rumpalin Tommy Ramonen sanoin: “Sen alkuperäisessä muodossa moni 1960-luvun juttu  oli innovatiivista ja jännittävää. Valitettavasti se, mitä tapahtuu, on se, että ihmiset, jotka eivät voineet pitää kynttilää Hendrixin kaltaisille, alkoivat haihtua pois. Lopulta oli loputtomasti sooloilijoita, jotka eivät menneet mihinkään. Vuoteen 1973 mennessä tiesin, että mitä tarvittiin oli puhdasta, riisuttua, vilpitöntä rock’n’rollia, John Holmstrom, Punk-lehden perustajatoimittaja, muistuttaa, että “punk rockin oli määrä tulla, koska rock-skene oli tullut niin kesyttäväksi, että Billy Joelin ja Simonin ja Garfunkelin kaltaisia tekoja kutsuttiin rockiksi, kun minulle ja muille faneille rock’n’roll merkitsi tätä villiä ja kapinallisia musiikkia. Se oli myös alakultuuri, joka hylkäsi poliittisen idealismin ja Kalifornian flower-power -hölmöilyn.”

Filosofia