Rockmusiikki Suomessa

Suomalaiset ovat varmaankin aina arvostaneet hyvää musiikkia ja juuri tästä syystä maailmallakin tunnetut suomalaiset yhtyeet sekä artistit ovat juuri rokkareita.

Rock, toiselta nimeltään rokki, on maailmalla 1950-luvulla kehittymään lähtenyt musiikkityyli, joka on juurtunut suomalaiseen musiikkiin ja vahvasti.

Rokkia soitetaan aina bändeissä ja menestyneitä, yksittäisiä rokkareita ei oikeastaan ole juuri lainkaan. Rockmusiikissa on olennaista bändin kokoonpano, jossa kitarat soivat, rummut pauhaavat ja bassolla luodaan fiilistä. Lisäksi rockyhtyeessä voi olla tietysti muitakin instrumentteja. Suomesta löytyy tietysti rockin yksi alajaosto: suomirock. Kyseessä on siis suomenkielisen rockmusiikin edustajat, mutta se ei ole lainkaan huonompi tai vähemmän suositumpi alagenre. Suomirockin edustajia ovat esimerkiksi Apulanta, Eppu Normaali ja Korpiklaani.

Suomesta on tietysti lähtenyt maailmalle rockyhtyeitä, jotka laulavat englanniksi. Tunnetuimpia heistä ovat todennäköisesti Hanoi Rocks, HIM ja The Rasmus. Lisäksi muun muassa Nightwish on nostanut suosiotaan paljon ja esimerkiksi Sunrise Avenue kasvattaa edelleen suosiotaan Saksassa. Sunrise Avenuen kappaleita on kuultu jopa vuosittain järjestettävillä Oktoberfesteillä.

Mistä alkoi rockmusiikki Suomessa

1950-luvun aikana rockmusiikki rantautui maailmalta nopeasti Suomeen, mutta varsinaisesti se valloitti Suomen musiikkimaailman vuosiluvuilla 1970 ja 1980. Kuten monessa muussakin genressä tuohon aikaan, silloin tehtiin ensisijaisesti käännöksiä ulkomaalaisista kappaleista suomenkielelle. Pian suomalaiset yhtyeet ryhtyivät luomaan omaa musiikkia alusta alkaen. Rockmusiikissa nähtiin Suomessa paljon sitä, että artistit ja yhtyeet soittivat vain omia kappaleitaan. Esimerkiksi Dingo ja Leevi and the Leavingsin kappaleet olivat lähes poikkeuksetta yhtyeen omia. Myöhemmin muut yhtyeet ovat kuitenkin ottaneet mukaan ulkopuolisiakin tekijöitä, mikä ei missään nimessä tee musiikkia huonommaksi.

thrash-metalli

Ei mennyt pitkään, kun Suomessa nähtiin rockmusiikin muita alagenrejä suomenkielisen rockin lisäksi. Raskaammat rockin alajaostot, hevi ja esimerkiksi trash metal nousivat pian kansan tietoisuuteen. Lisäksi punk lasketaan ainakin Suomessa rockin alagenreksi ja kukapa ei tuntisi vähintään yhtä suomalaista punkyhtyettä.

Missä rockmusiikki on nyt

Rockilla on Suomessa asiat melko hyvin. Nykyäänkin radioiden suosituimpien soittolistoilla on useita rockyhtyeitä, joiden suosio tuntuu vain kasvavan. Yksi suosituimpia suomalaisia rockbändejä on esimerkiksi Haloo Helsinki, joka tauon jälkeen palasi kahdella konsertilla Virossa. Tämä on hyvin epätyypillinen paluu, mutta yhtye täytti Tallinnassa sijaitsevan Saku Suurhallin kahtena iltana putkeen.

Haloo Helsinkiä voidaan pitää mainstream-yhtyeenä, sillä se faniensa mukaan yhdistää monta eri sukupolvea. Samoin musiikki on radioystävällistä ja niitä on esimerkiksi helppo laulaa mukana. Rockmusiikissa usein lauletaan rakkaudesta ja näin tekee myös Haloo Helsinki – siihen on siis helppo samaistua. Rockmusiikki ei ole kuitenkaan pelkkiä rakkauskappaleita Suomessa. Suomesta on tullut raskaan musiikin yksi edelläkävijöistä maailmalla niin yhtyeiden kuin myös faniensa osalta. Yhtenä pohjoismaalaisena maana Suomi tarjoaa naapurivaltioidensa lailla raskaan musiikin markkinoille laadukasta raskasta musiikkia, joka ei ole pelkkää vaaleanpunaista höttöä ja sydämiä.

Rockmusiikki ei siis todellakaan ole häviämässä Suomesta, vaan muissakin genreissä aletaan nähdä rokille tyypillisiä ominaisuuksia. Melodiat ja instrumenttien näkyminen top-listoilla muistuttavat suomalaisia siitä, että meissä sisällä on kaikissa pieni rokkari, joka haluaa tuulettaa ja fiilistellä soolojen mukana. Tietysti mukana laulaminen on myös tärkeää. Suomirock ja englanninkielinen suomalainen rock on tullut jäädäkseen, sekä kehittyy eteenpäin. Uudet ja lahjakkaat yhtyeet sekä artistit pitävät genren lippua korkealla, eikä radiokanavia tarvitsekaan kääntää enää ehkä niin usein toiselle kanavalle, kun mainstream-musiikki ei miellytä.

Happoradio, Teräsbetoni tai Turmion Kätilöt eivät varmastikaan anna sen tapahtua, että rockmusiikki häviäisi Suomesta – onneksi. Sekä kevyempi rock ja raskaampi metalli ovat tärkeä osa suomalaista kulttuuria, eikä pelkästään musiikin osalta. Se peilaa hyvin suomalaisten sisua.