Suomalaisen musiikin kovimpia nimiä: tarja turunen

On vaikeaa sanoa, kuka on nykyisen Nightwishin vokalisti, kun taas Tarjan muistavat kaikki. Toisaalta, kuka olisi ollut tietoinen Tarjan nimestä, jos hän ei olisi laulanut ja säveltänyt Nightwishissä vajaat kymmenen vuotta? Ja vielä yhdeltä puolelta katsottuna: olisiko Nightwish kasvanut juuri sellaiseksi, mitä siitä on tullut, jos Tarjaa ei olisi ollut komeilemassa bändin rivissä?

Lahjakkuus Aukeaa Jo Lapsuudessa

Tarja oli musiikissa kiinni jo 6-vuotiaasta alkaen. Se on ollut alusta asti jotain vakavampaa kuin pelkkä harrastus, ja ammatiksi se lopulta kääntyikin: 18 vuoden iässä maalaistyttö Kiteeltä päätyi Sibelius-Akatemiaan Kuopioon valmistuttuaan ylioppilaaksi Savonlinnan Taidelukion musiikkilinjalta. Turusen elämässä opiskelu ja treenaaminen onkin läsnä koko ajan: vuonna 2002 ollessaan jo 25-vuotias menestynyt muusikko hän lähti tekemään lisää klassisia lauluopintoja Saksaan, Karlsruhen musiikkiyliopistoon. Tarjan oopperaääni on soinut Nightwishin keikkojen lisäksi myös Savonlinnan Oopperajuhlissa ja erilaisissa musikaaleissa, joten kyse ei ole vain rokkitähden urasta vaan oikeasta, laadukkaasta sopraanosta.

Lahjakkuus Aukeaa Jo Lapsuudessa

Nightwish

Tarja liittyi Nightwishiin vokalistina vuonna 1995 saatuaan siihen kutsun yhtyeen perustajalta ja sen idean keksijältä Tuomas Holopaiselta, joka itse toimi yhtyeessä kosketinsoittajana ja samalla myös säveltäjänä, sanoittajana ja johtohahmona. Turusen osallistumista projektiin voisi tänä päivänä ajatella silloisten realioiden mukaan ihan välttämättömyytenä bändin menestykselle: sinfoninen metalli ei ollut mikään suosituin musiikkityyli, kun taas Nightwish herätti sen eloon suurelle yleisölle ja on tunnustettava, että siinä oli reilusti Tarjan työn tulosta. Hänestä tulikin nopeasti huippusuosittu tähti, jonka kuva näkyi usein erilaisten lehtien kansissa useassa maassa ja joka valittiin vuoden 2002 parhaaksi suomalaiseksi laulajaksi musiikkilehti Soundin järjestämässä lukijaäänestyksessä. Nightwishin kanssa Tarja on seikkaillut ja työskennellyt vuoteen 2005 asti, jolloin hänen erotettiin yhtyeestä avoimella kirjeellä heti Once-albumin kiertueen päätöskeikan jälkeen. Syiksi bändin jäsenet ilmoittivat Tarjassa tapahtuneen muutoksen ”tähtikäytöksen suuntaan”, joten kyse ei siis ollut mistään ammattitaidon puutteista vaan syyt olivat puhtaasti henkilökohtaisia. Se oli kova uutinen koko maassa ja muutenkin maailmalla, eikä Tarja pitänyt Nightwishin kanssa mitään paluuneuvotteluja vaan lähti rakentamaan soolouraa ja henkilökohtaista elämää.

Nightwish

Mikään Ei Loppunut Eikä Maailma Kaatunut

Tarjan ensimmäinen sooloalbumi oli julkaistu jo kahden vuoden kuluttua Nightwish-uransa loppumisen jälkeen, ja tämä My Winter Storm -niminen Turusen sooloesikoinen myi Suomessa kultaa heti ilmestymispäivänä. Toinen sooloalbumi tuli pidemmän tauon jälkeen vuonna 2010 ja se on nimeltään What Lies Beneath, jota ei seurannut enää yhtään täysin soolona Suomessa toteutettua musiikkiprojektia. Tarja on tosin osallistunut Scorpionsin albumin Sting in the Tail tuotantoon, mistä voi kuulla niin tutun sopraanon sille soveltuvassa musiikkiympäristössä. Lisäksi vuonna 2014 Mike Terrana ja Tarja saivat aikaan yhteisen livealbumin nimeltään Beauty & the Beat, jossa yhdistyvät ja sekoittuvat erittäin harmonisesti sekä klassinen musiikki että orkesterin soittamat rokkikappaleet.

Tänä päivänä Tarja asustelee Karibialla 6-vuotiaan tyttönsä ja aviomiehensä kanssa, joka johtaa argentiinalaista levy-yhtiötä NEMS Enterprises keskittymistyylinään metallimusiikki, ja toimii samalla Tarjan managerina. Ei voisi sanoa tai ennustaa jälkikäteen tarkalleen, mitä vaihtoehtoja olisi ollut Tarjalla ja Nightwishillä, jos se pysyisi alkuperäisessä kokoonpanossaan, mutta ainakin tämän päivän tilanne näyttää kaikille hyvältä: Nightwish on eniten Emmoja saanut artisti ja menestyy maailman musiikkilavoilla vieläkin uskomattomasti, kun taas Tarja on päässyt avaamaan potentiaalinsa vielä paremmin siirtymällä tekemään omia projekteja ja kokeilemaan omia rajoja. Sanottakoon, että hyviä seurauksia ovat vuoden 2005 tapahtumat tehneet.