The Rasmus, joka ikään ja joka tyyliin

Kauan sitten, vuonna 1994, yksi Helsingin kouluista ei osannut kuvitellakaan, mitä sen yläasteen oppilaat Lauri, Eero ja Pauli alkoivat touhua: The Rasmus oli perustettu juuri silloin, jolloin tulevat maailmankuuluisat rokkitähdet olivat vielä jälki-istuntoiässä.

The rasmus, joka ikään ja joka tyyliin

Itse asiassa, yhtyeen alkuperäinen nimi on ollut Anttila, mutta se meni usein sekaisin muutama vuosi sitten konkurssin tehneen tavaratalon kanssa, ja nimeksi ehdotettiin Sputnik – radio? – mutta lopullinen päätös oli Rasmus. Vasta vuonna 2001 nimeen liitettiin the-artikkeli, jotta nimi ei menisi sekaisin ruotsalaisen DJ:n Rasmus Gardellin kanssa.

Koulusta Asti Kavereita

Lauri Ylönen, Pauli Rantasalmi ja Jarno Lahti soittivat ensimmäisen keikkansa koulujuhlissa nimeltään Suutarilan Yläaste. Silloin yleisö pääsi kuulemaan Rasmuksen ensimmäisiä, useita musiikkityylejä yhdistäviä biisejä: Myself, Funky Jam, Frog ja muita poikien säveltämiä teoksia sekä pari coveria, joista ainakin yksi on ollut Polly – Nirvana-cover. Jo vuonna 1995 Oranssi Klubissa työskentelevä musiikkimanageri Teja Kotilainen ehdotti pojille muutaman biisin levytystä, ja Laurilta myöhemmin saatu kommentti oli tätä luokkaa: ”Tunsimme jo toisemme. Saimme heti ymmärtää, että se on vasta alkua pitkälle ja vaikealle työlle”. Levytysehdotus oli tietysti otettu vastaan ja joulukuussa 1995 oli julkaistu bändin ensimmäinen single yksinkertaiselta nimeltään ”1st”, johon kuului neljä biisiä ja joka oli vahva potku tekemään levytyssopimus Warner Music Finlandin kanssa. Levytysyhtiö löysi Rasmuksen biisit mielenkiintoisiksi: se oli jotain uutta, elävää pop-rockia, joka oli maustettu ripauksella gotiikkaa ja samalla funkkia – ja sopimus syntyi. Samana vuonna yhtyeen rumpali vaihtui: Jarno Lahden paikalle tuli Janne Heiskanen, joka jatkoi Rasmuksen rumpalina vuoteen 1998 asti. Tänä päivänä Lauri Ylönen ja Pauli Rantasalmi ovat vieläkin tekemässä musiikkia saman nimen alla, ja heidän kanssa soittavat Eero Heinonen ja Aki Hakala.

Päätä Huimaava Ura

Ensimmäinen oikea albumi oli julkaistu Warner Music Finlandin levyttämänä jo vuoden 1996 toukokuussa, jota edelsivät useat soitetut keikat albumin rahoitusta ja suosion kasvua varten. Pojat olivat silloin vasta 16-vuotiaita, ja urahyppy oli aikamoinen: jo muutaman kuukauden päästä ensimmäisen Peep-albumin julkaisusta levyn myynti ylitti Suomessa kultarajan, mikä saattoi vaikuttaa muusikoiden jatkopäätöksiin, jotka toivat musiikin kaiken muun ohitse elämän päällimmäiseksi asiaksi. Suomalaisen työhimon tapaisesti bändin jäsenet ryhtyivätkin tekemään kovasti töitä seuraavan levyn eteen, joka julkaistiin jo vuonna 1997 nimellä Playboys ja jota seurasi viimeinen Warnerin kanssa tehty Hell of a Tester. Kaikki kolme ensimmäistä albumia myivät kultaa, minkä jälkeen Rasmuksen musiikin tuotanto jäi paussille: sopimus Warnerin kanssa oli loppu, ja yhtyeen rumpalikin lähti Intiaan. Etsittiin sekä uutta rumpalia että uutta levytysyhtiötä epäillen samalla musiikkiuran jatkoa, ja lopulta saatiin tuplavoitto: rumpaliksi tuli tänäkin päivänä bändissä soittava Aki Hakala ja samalla alkoi yhteistyö ruotsalaisen Playground Musicin kanssa. Tauko oli kuitenkin ehtinyt kestää kokonaiset kolme vuotta, kunnes…

Päätä Huimaava Ura

2000-luvun Seikkailut

…kunnes jo The Rasmus -nimisen yhtyeen neljäs levy Into näki maailman. Se myi yli tuplaplatinaa, siihen kuuluvat biisit olivat huippusuosittuja MTV:llä, vuonna 2002 albumi toi yhtyeelle neljä Emmaa ja työ jatkui. Vuonna 2003 The Rasmus tuli kansainvälisesti kuuluisaksi ja suosituksi Dead Letters-albumillaan, jonka sisällöstä In The Shadows-biisi nousi ehdottomaksi joka Suomen ikkunasta kuuluvaksi hitiksi ja joka on tähänkin mennessä pysynyt bändin eniten myyneenä albumina. Siitä lähti yhtyeen elämä täynnä uusia julkaisuja ja ”normaalin” rokkitähden seikkailuja mukaan lukien tyylin vaihdot, kiertueet maailmalla ja taidekriisihetket. Tuorein albumi on vuodelta 2017 ja yhtyeen jäsenet ovat sitä tuttua porukkaa tänäänkin: Lauri Ylönen, Aki Hakala, Pauli Rantasalmi ja Eero Heinonen. Kuullaan mielellään lisääkin!