Vanha hyvä him

HIM, alkuperäiseltä nimeltään His Infernal Majesty, ulottuu historiallaan 1990-luvun alkuun, mistä moni muukin menestynyt suomalainen yhtye on lähtöisin. Silloin teini-ikäinen poika nimeltään Ville Valo tuskin vielä kuvitteli tulevaisuuden uraa ja perusti kavereidensa kanssa bändin, jossa toimi alusta asti vokalistina, kun kitaristi Mikko Lindström ja basisti Mikko Paananen keskittyivät soittamiseen.

Vanha hyvä him

Lyhenne HIM on tullut käyttöön sen jälkeen, kun yhtyettä kritisoitiin satanismiajattelun levittämisestä, ja jonkun aikaa bändi esiintyi Yhdysvalloissa ja Saksassa nimillä HER ja HIM and HER.

Sitä Omaa Musiikkia

Alku oli täynnä kuuluisten bändien biisien cover-versioita, joissa ehdottomiksi suosikeiksi nousivat Villen niin rakastamat Black Sabbath ja K.I.S.S. Ensimmäisinä HIMin vuosina sen kokoonpano oli pari kertaa muuttunut ja vaihdellut jäsenten armeijan ajaksi, mutta kolme perustajaa soittivat bändissä loppuun asti. 1990-luvun puolivälissä Ville alkoi säveltää jo omaa musiikkia, joka on mahtunut yhtyeen ensimmäiselle demolevylle nimeltään Witches and Other Night Fears. Levystä ei ole jäänyt kopioita, ja bändin ensimmäisenä ”oikeana” julkaisuna pidetään itsenäisesti äänitettyä minialbumia This Is Only The Beginning, joka näki maailman – pienen sellaisen – vuonna 1995. Silloin pojilla ei ollut edes rumpalia, ja Valo teki rumpalinauhoitukset itse. Levyn demo oli lähetetty BMG:n arvosteltavaksi ja pian HIMin ja levytysyhtiön välille syntyi yhden albumin sopimus. Vaikuttaa aika helpolta, mutta minkälaista musiikkityötä ja kaikkea musiikkiin liittymätöntäkin poikien piti tehdä sen eteen? Ensin julkaistiin demolevy ”666 Ways to Love: Prologue”, ja oikean levyn nimeksi tuli lopulta ”Greatest Love Songs Vol. 666”. Näihin kolmeen julkaisuun jokaiseen oli kuulunut Wicked Game -biisin cover, jota HIM soitti rokkityylillä ja joka siihen kuvatulla videolla toi bändille laajan kuuluisuuden.

Musiikin Tekemiä Temppuja

Alusta asti valittu melodisen rokin tyyli oli aina kohdillaan ja hyvässä harmoniassa englanninkielisten, rakkaudesta ja kuolemasta kertovien tekstien kanssa. Oli siinä myös välillä goottisia sävyjä ja HIM saavutti silloisessa muodikkaassa goottipiirissä jotain suosiotakin genre-eroista huolimatta. Yhtyeen täysi nimi His Infernal Majesty ja Ville Valon ulkonäkö herättivät yleisössä eniten shokkia kuin mitään muuta, ja tuottajien neuvosta bändi käytti nimensä lyhennettä H.I.M. jo toisesta albumijulkaisusta alkaen eli vuodesta 1999, jolloin Razorblade Romance -albumi räjäytti bändin yleisön suosikiksi. Sitä seurasivat albumit Deep Shadows ja Brilliant Highlights, joista jälkimmäisen musiikki oli jo kallistumassa popin suuntaan ja joka menesty myös huonommin. Siinä ohella kitaristi Mikko Lindström perusti jo oman sivuprojektin, johon liittyivät kaikki HIMin jäsenet eri rooleilla tietenkin: Mikko siirtyi mikrofonin taakse laulamaan, ja Ville teki kovaa rumpalin työtä. HIMin suosituimmaksi ja kuuluisimmaksi albumiksi tuli vuonna 2003 julkaistu Love Metal, jonka bändin jäsenet sanonevat olevan heidän luomaa ja soittamaa musiikkityyliä. Sitä myytiin kovalla menestyksellä Euroopan lisäksi myös Yhdysvalloissa, ja muutamiin biiseihin kuvatut videot pyörivät MTV:llä vielä jonkun aikaa. Jälkeen päin julkaistu Dark Light myi kultaa jopa jenkeissä, ja HIMistä tuli näin ensimmäinen suomalaisyhtye, jonka levy ylitti 500 tuhannen kopion myynnin Yhdysvalloissa. Muutama albumi vielä, muutama kokoelmalevy useita keikkoja eri maissa ja maailmalla, bändin heartagram-logon suosio – ja vuoden 2017 maaliskuussa bändi ilmoittaakin lopettavansa toiminnan ja järjestävänsä kuitenkin sitä ennen kunnon jäähyväiskiertueen, jonka merkeissä HIM soitti nelisenkymmentä keikkaa neljässätoista maassa mukaan lukien Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Venäjä. Viimeinen keikka oli Helsingissä, jonka päätteeksi Ville heitti mikrofonin symbolisesti lattialle ja bändi poistui lavalta. Taivas täyttyi ilotulituksella. Kiitos tästäkin, vanha hyvä HIM!

Musiikin Tekemiä Temppuja